5 Ocak 2010 Salı

Yeni laptop platformu Intel Calpella hazır!

Yeni laptop platformu Intel Calpella hazır!Intel CPU'yu, grafik çekirdeğini ve bellek denetleyicisini bir platin üzerinde birleştiriyor.
Intel devrimci notebook platformu Calpella'yı tanıtıyor: Şu andan itibaren iki çekirdekli Core i3, i5 ve tümleşik grafik çekirdeğine sahip i7 işlemciler (kod adı: Arrendale) temin edilebiliyor.

Artık notebook sahipleri de şimdiye adar sadece masaüstü PC alanında kullanılan Core i3 ve Core i5 işlemcilerin tadına bakabilecek. Core i-serisinin halefi Core 2, Intel'in planında yer almaya devam edecek; fakat özellikle CES etkinliğinde ve mart ayında CeBit 2010'da tanıtılacak yeni notebooklar ağırlıklı olarak Core iX işlemcilerle çalışacak.

Core 2 işlemcilerle karşılaştırıldığında ortaya çıkan devrimci yenilikler: Arrendale işlemci yongalarının üzerinde bellek denetleyicinin yanında grafik çekirdeği de bulunuyor. Bu yenilik yerden tasarruf sağlıyor, performansı arttırıyor, üretim maliyetini düşürüyor ve notebook üreticilerinin daha ufak ebatlı anakartlar üretebilmesine imkan veriyor. Ne yazık ki Intel USB 3.0'ın entegrasyonundan vazgeçti. Yeni WLAN modüllerinin performansı konusunda hala aynı prensipler geçerli: Teorik olarak maksimum 450 MBit/s veri aktarım hızı sunan n-WLAN. Bunun dışında tüm Arrendale işlemciler Hyperthreading'i destekliyor (iki ek sanal işlemci); hatta Core i5 ve i7 işlemci yüküne göre frekans ayarı yapan Turbo Boost teknolojisini de destekliyor.

Halil Mollaoğlu / CHIP

http://www.chip.com.tr/konu/yeni-laptop-platformu-intel-calpella-hazir_17449.html

0 yorum:

Yorum Gönder