5 Ocak 2010 Salı

Steven Sinofsky Windows 8 yolunda

Windows 7'nin mimarından üzerinde çok konuşulacak açıklamalar: "Windows 8 nasıl tasarlanır?"

Steven Sinofsky Windows 8 yolunda

Microsoft'un işe alım ilanlarında aranan özelliklere dayanıyor. Ne yazık ki bu konuda resmi bir açıklama yapılmıyor.

Resmi bir açıklama yapılmamasının temel sebebini sizlere daha önceki haberimizde aktarmıştık. Windows'un başındaki önemli isim Steven Sinofsky, işi magazinleştirmek istemiyor. Ürün hazır olmadan tartışılmaya başlandığında ortaya bir Vista faciası çıkacağına inanıyor.

Elbette bu konuda Steven Sinofsky'e yöneltilen soruların ardı arkası kesilmiyor. Sinofsky, başına geçtiği ürünün tasarlanmasına önemli rol oynamış anahtar bir isim. Bir işletim sistemi nasıl tasarlanır iyi biliyor ve Windows ile ilgili aktardığı detaylarla da teknoloji meraklılarının ilgisini çekmeyi başarıyor...

Godfather 2 mi?
Windows 8 nasıl hazırlanacak
Windows başkanına , Windows 7'nin başarısını nasıl açıkladığı sorulduğunda hem işletim sisteminin hazırlanmasıyla ilgili birbirinden ilgi çekici detaylar ortaya çıkıyor, hem de sorular ve açıklamalar bir yerde Windows 8'e kayıyor.

Sinofsky Windows 7'nin başarısının üstüne daha iyisi nasıl yapılabileceği sorulduğunda "Ürün geliştirmenin özü zaten budur" diyor. Yani daha iyisini yapmayı başarmak.

"Ürün geliştirme bütün alanlarda böyledir. Bir film yaparsınız ve o film doğru zamanda, doğru filmdir. Daha sonra bir devam yazmanız gerekir. Bu devam filmi Godfather 2 de olabilir, Ernest Goes to Camp ta. Bu sorunun cevabı yok, bu bizim işimiz." diyen Sinofsky, sihirli bir formül olmadığını, her ürün geliştirme sürecinde bu sürecin tekrarlandığını aktarıyor

Win7'nin başarısı nasıl aşılır?
Windows 8 nasıl hazırlanacak
Steven Sinofsky, Windows 8'in nasıl Windows 7'nin başarısını aşabileceği, gittiği yön konusunda bilgilendiriyor. Özellikle de bazı yanlış varsayımları düzeltiyor.

Sinofsky ortada dolaşan 6 adım planını reddediyor. "Birincisi şu ki bu anlatılanlar benim çalışma şeklim değil. Bunu anlatan bir kitabım bile var!" Sinofsky'nin kitabı özellikle de Windows 7 gibi büyük projelerin nasıl yürüdüğünü anlatıyor.

"Bu iddialar yanlış, benim çalışma şeklimin 180 derece tersi. Büyük bir ürün geliştirme sürecinin en son ihtiyaç duyduğu şey, işlerin nasıl yapılacağını tek bir kişinin söylemesi. Endüstrimizin ne kadar kompleks olduğunu düşünürseniz, bunun tamamını yapabilecek tek bir kişinin olmadığını görürsünüz" diyor. Sözlerinin devamında anlatılmak isteneni daha iyi anlamak mümkün...

Dokunmatik, ağ, arayüz...
Windows 8 nasıl hazırlanacak
"Dokunmatik teknolojisi, ağ teknolojisi, grafik kullanıcı arayüzü teknolojisi, uygulama geliştirme gibi çok fazla şey var, tek bir insan bütün bunları nasıl anlayabilir? Anlatmaya çalıştığım şu ki tek bir insanın "İşte bu 6'sını yapacağız!" demesi için büyük bir kibir gerekir" Bu sözlerle, işin tek bir insanın altından kalkamayacağı kadar büyük olduğunu belirten Sinofsky, işe gerçekçi bir biçimde bakıyor.

Peki geliştiriciler iyi fikirleri nasıl toplayıp tutarlı bir biçimde ve yeni bir işletim sistemi çatısı altında birleştiriyor? "Bu iş için bir metodumuz var. Belirli alanlardaki uzmanların fikirlerini toplayıp kaynaştırmakta kullanmakta kullandığımız yöntemler var, işin bir kısmı da bütün bu fikirlerin bir arada nasıl duracağını kestirebilmek" diyor Sinofsky.

"Gerçekten işler "x, y ve z'yi yapabilir miyiz? Üçünü toplayalım, al sana yeni süper işletim sistemi!" şeklinde yürümüyor." diyen Sinofsky, bütünün sadece bir araya gelen parçalardan oluşmadığını anlatıyor.

Daha iyi bir Windows
Windows 8 nasıl hazırlanacak
Windows 8'de yer alacak gerçekten yeni ve etkileyici özellikler kendisine sorulduğunda, detaylı bir cevap vermeyen Sinofsky açıklamaya devam ediyor:

"Meraklılar ya da alanda çok bilgi sahibi olan insanlar, bir sonraki sürümde düzeltecekleri şeyler hakkında kendi listelerini oluşturuyor. Ama bu listelerle ve "Bakın bir grup uzmanın şikayet ettiği şeyleri düzelttik" şeklinde yeni bir ürün satamazsınız."

Sinofsky sözlerinin devamında "Öte yandan "Bakın tepeden tırnağa her şeyi değiştirdik ve daha iyi oldu, bize güvenin!" diyerek de yeni bir ürünü satmaya çalışmak çok zordur. Aslına bakarsanız araba gibi, kendi navigasyon sistemi olan bir araba almayı düşünürsünüz ama direksiyon yerine bir kol vardır ve bu yüzden aynı zamanda almaktan soğursunuz" diyor.

Cep telefonunda çalışacak mı?
Windows 8 nasıl hazırlanacak
Kendisine Windows 8 hakkında sorular da yöneltiliyor. Cep telefonlarında yaygın olan, masaüstü ve dizüstü işlemcilere göre zayıf ARM işlemcilerle de çalışacağı şeklindeki dedikodulara olan cevabı soruluyor.

Dahası cep telefonu, netbook ve benzeri hafif, orta sınıf internet araçlarıyla geleneksel x86 bilgisayarlara kıyaslamalı bakışı da isteniyor.

Sinofsky "Şimdilik bu konuda söyleyecek bir şeyim yok. Bazen iki arada olan, iki aradadır, ne öyledir ne de böyle" diyor. Bu kadar muallak bir cevap vermesinin bir sebebi var, Windows 8 hakkındaki dedikoduyu yalanlamamak ya da onaylamamak. Ama bu ihtimal heyecan verici.

Ali Güngör / CHIP

http://www.chip.com.tr/konu/windows-un-babasindan-windows-8_17437.html




0 yorum:

Yorum Gönder